Słodziutki. Biografia cukru.

Dlaczego królowa Elżbieta I miała czarne zęby? Kto dzisiaj produkuje najwięcej cukru na świecie? I wreszcie co jest bardziej niebezpieczne dla człowieka: cukier czy sól? O tym m.in. mówią autorzy książki „Słodziutki. Biografia cukru” w rozmowie z Michałem Wójcikiem.

„Biografia cukru” to opowieść o substancji, która przebojem wdarła się na nasze stoły i rozpycha się na nich coraz bardziej. Wiele tu historii o wojnach, niewolnikach, wielkich odkryciach geograficznych, powstaniach, piratach, ogromnych fortunach i kryzysach, w których cukier odgrywał pierwszoplanową rolę. Autorzy przytaczają wiele zaskakujących, często mrożących krew w żyłach faktów medycznych, przykładów kryminalnych wręcz praktyk koncernów spożywczych oraz dowodów manipulowania badaniami naukowymi przez lobbystów wielkiego biznesu.
cukier7-1_784x1189

Słodziutki. Biografia cukru

Dariusz Kortko, Judyta Watoła

Wydawnictwo Agora