BukBuk © 2024

Tessa Capponi Borawska
„Smak kwiatów pomarańczy”

Jakie jest miejsce gotowania w naszym życiu, co jest w jedzeniu najważniejsze, jak zmieniło się podejście do kuchni w ciągu ostatnich lat i w jaki sposób kulinaria łączą się z historia i sztuką? Katarzyna Meller rozmawia z Tessą Capponi – Borawską, współautorką książki Smak kwiatów pomarańczy, znawczynią włoskiej kultury, mistrzynią kuchni, której zawdzięczamy wiele kulinarnych inspiracji.

A tak o książce mówią same autorki:

„Smak kwiatów pomarańczy to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni – jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragù z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina Wariacje Goldbergowskie? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu – więc także i w życiu – najważniejsze. ”

Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz
Ilustracje: Mroux
Czarne