BukBuk © 2024

Samar Khanafer
„Szafran, mięta i kardamon”

Samar Khanafer napisała książkę niezwykłą: dojrzałą i świadomą. W przeciwieństwie do jej pierwszej książki „Hummus, za’atar i granaty”, w której składa hołd tacie, jego libańskiej rodzinie oraz smakom z Aynaty, z której pochodzi; w „Szafranie…” Samar umiejętnie łączy libańskie przyprawy i smaki z polskimi warzywami sezonowymi i ziołami. Jak niewiele trzeba, żeby zwykłe ziemniaki smakowały w zupełnie nowy, intrygujący sposób! Muszę przyznać, że sosu do ziemniaków po libańsku używam teraz właściwie do wszystkiego: na kanapkę z serem, do omletu, do warzyw, do polania ryżu. To bardzo prosty i wręcz pierwotny sos złożony z dobrej oliwy, czosnku, świeżej mięty i kolendry. Dodaję jeszcze natkę pietruszki, którą najczęściej mam pod ręką. Natkę pietruszki Samar darzy uczuciem, poświęca jej bowiem cały rozdział. Cała książka podzielona jest na sekcje związane z danym ziołem lub przyprawą: mamy przepisy poświęcone kolendrze, kuminowi, mięcie, tymiankowi, sumakowi, szafranowi, kardamonowi, szafranowi, anyżowi, gałce muszkatołowej oraz wodom kwiatowym. Co ważne w przypadku przepisów orientalnych, wszystkie składniki są dostępne w sklepach. Wielką zaletą tej książki są ‘przepisy podstawowe’. Nie musimy kupować gotowych półproduktów, możemy je zrobić sami. Bez problemu odtworzymy smaki, które mogą przypominać nam podróże lub stworzyć wyobrażenie o miejscu, w którym nigdy nie byliśmy. Ja odkryłam dzięki Samar nowe, ekscytujące smaki i połączenia, które już ze mną zostaną. Wkradły się do mojego domu i dobrze nam z nimi. 


Szafran, mięta i kardamon
Samar Khanafer
Buchmann