BukBuk © 2024

„Wszyscy jedzą naleśniki”

Wszyscy jedzą naleśniki. To jasne. Ale najbardziej kochają je dzieci i to przede wszystkim dla nich, choć nie tylko jest ta książka. Poznajemy w niej warianty naleśników z całego świata od Polski aż po Chiny. U mnie na pierwszy ogień pójdą tortille, amerykańskie pancakes i francuskie galettes – hmmm. Wszystkie przepisy są proste i dostosowane do umiejętności dzieci, moje córki wprost palą się pod ich wpływem do kuchennych prac. Dzięki książce mają również okazję zastanowić się przez chwilę nad tym, ile trzeba wysiłku, żeby wyprodukować wszystkie składniki, których będą potrzebowały do swoich wspaniałych naleśników.  Na szczęście autorki są wyrozumiałe: „Nie masz jeszcze swojej krowy? Poszukaj mleka w sklepie.” Uff. W ruch idzie mikser. Mniejsze i większe miski piętrzą się na stole.

Nosy w pudrze. Apsik! Czytamy historyjkę o tym jak to specjalnie dla wybrednej cesarzowej powstał słynny Kaiserschmarren, którym zajada się dziś cała Austria. Oglądamy fantazyjne ilustracje, w których mocna czarna kreska łączy się z żywymi kolorami. Każda kolejna strona to prawdziwa uczta dla oka. Portrety naleśnikowych mistrzów zachęcają do natychmiastowych działań. Patelnia skwierczy. Po kuchni roznosi się wspaniały zapach. Na blacie już czekają nadzienia: twarożek, konfitury i syropy. Mój słony farsz do tortilli zostaje umieszczony w bezpiecznej odległości od nich.
Jest pysznie, jest interesująco i nad wyraz pięknie. Nie ma to jak łączyć przyjemne z pożytecznym, zwłaszcza w kuchni. 

Wszyscy jedzą naleśniki
Agata Loth – Ignaciuk, Rozala Bisek – Szladowska
Druga Noga


Książka dostępna m.in. tutaj:
https://bit.ly/2W87Qg8